Hoi! We spreken elkaar op het station

Een gesprek helpt

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat de mentale gezondheid van jongeren achteruit gaat en dat eenzaamheid onder jongeren toeneemt. Volgens Join Us lukt het ruim 500.000 jongeren (12%) niet om uit hun isolement te komen. Zij belanden in een neerwaartse spiraal. Naarmate eenzaamheid langer duurt wordt het lastiger hieruit te komen. De kans op ernstige gevolgen zoals depressies, verslavingen en suïcidale gedachten neemt toe. Gesprekken, ook met mensen die je niet kent, kunnen helpen eenzaamheid te verminderen. Mensen zijn vaak terughoudend om met vreemden te praten, ondanks dat ze gelukkiger zijn wanneer ze dat wel doen. De activiteiten richten zich daarom op het tot stand brengen van gesprekken tussen reizigers.

Gesprekken op het station 

Op vrijdag 27 september start het gespreksteam op station Utrecht Centraal. Maandag 30 september is het team dat gesprekken tot stand brengt te vinden op station Leiden Centraal. Zij gebruiken daarvoor gesprekskaartjes en zorgen voor een fijne plek waar je even kunt zitten. Op dinsdag 1 oktober is het gespreksteam op station Goes, 2 oktober in Groningen, 3 oktober Nijmegen en 4 oktober op station Eindhoven Centraal.

 

Kletscoupé

Op vrijdag 27 september vanaf 12.20 uur rijdt de trein met speciale Kletscoupé. Onder leiding van een hostess wordt hierin op een speelse manier ontmoeting en contact tot stand gebracht tussen reizigers. Reizigers vinden de coupé in de Sprinter tussen Utrecht en Zwolle. Iedereen met een geldig vervoersbewijs kan instappen.

Spoor brengt mensen bij elkaar

Een miljoen treinreizigers, jong of oud, uit de stad of een dorp, eenzaam of niet, hebben elke dag de kans om op de stations en in de trein met elkaar in contact te komen. Het station en de trein zijn bij uitstek plekken waar je nieuwe mensen tegenkomt en NS en ProRail vinden het belangrijk om die verbinding te stimuleren. Wat vaker naar elkaar om kijken, met elkaar in gesprek gaan, een klein gebaar of kort gesprekje kan al het verschil maken en eenzaamheid een beetje tegengaan.

Actieprogramma Eén tegen Eenzaamheid

De Week tegen Eenzaamheid 2024 wordt in het kader van het  actieprogramma Eén tegen eenzaamheid  georganiseerd door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 26 september t/m 2 oktober. Meer dan 250 gemeenten en 160 landelijke bedrijven en maatschappelijke organisaties doen mee. Zij hebben zich gecommitteerd om actief én gezamenlijk de trend van eenzaamheid te doorbreken.

Kijk ook op: Stel je voor_ | Home
Bron: NS