brown and white concrete building beside body of water during daytime

Ontdek de Beste Dingen om te Doen in Haarlem

Haarlem, de charmante hoofdstad van Noord-Holland, biedt een heerlijke mix van historische bezienswaardigheden, cultuur, gezellige winkelstraten en een bloeiende culinaire scene. Deze stad, gelegen op slechts een korte treinrit van Amsterdam, is de perfecte bestemming voor een dagtrip of een langer verblijf. In dit artikel ontdek je de top dingen om te doen in Haarlem, zodat je het meeste uit je bezoek kunt halen.


Inhoudsopgave:

  1. Grote Markt: Het bruisende hart van Haarlem
  2. Frans Hals Museum: Een duik in de Gouden Eeuw
  3. De Sint-Bavokerk: Historie en architectuur
  4. Teylers Museum: Het oudste museum van Nederland
  5. Haarlemse hofjes: Verborgen oases van rust
  6. De Jopenkerk: Bier proeven in een kerk
  7. Winkelen in de Gouden Straatjes
  8. De Stadsschouwburg Haarlem: Cultuur op zijn best
  9. Spaarne: Een boottocht door Haarlem
  10. Veelgestelde vragen (FAQ)

1. Grote Markt: Het bruisende hart van Haarlem

De Grote Markt is het centrale plein van Haarlem en wordt omringd door historische gebouwen en gezellige terrassen. Dit is de perfecte plek om je bezoek aan Haarlem te beginnen. Hier kun je onder meer het imposante stadhuis en de prachtige Sint-Bavokerk bewonderen. Op zaterdag vindt hier de weekmarkt plaats, waar je kunt genieten van lokale producten en lekkernijen.

Neem de tijd om over dit bruisende plein te wandelen, een kopje koffie te drinken of lekker mensen te kijken vanaf een terras. In de zomer worden er vaak evenementen georganiseerd, zoals concerten en festivals.

2. Frans Hals Museum: Een duik in de Gouden Eeuw

Als je van kunst houdt, mag een bezoek aan het Frans Hals Museum niet ontbreken. Dit museum, vernoemd naar de beroemde Haarlemse schilder Frans Hals, biedt een uitgebreide collectie werken uit de Gouden Eeuw. Frans Hals staat bekend om zijn levendige portretten en meesterlijke schildertechnieken, en hier kun je enkele van zijn beroemdste stukken bewonderen.

Naast de collectie van Hals zelf, organiseert het museum regelmatig wisselende tentoonstellingen met zowel oude als moderne kunst. Het museum is verdeeld over twee locaties: Hof en Hal, beide de moeite waard om te bezoeken.

3. De Sint-Bavokerk: Historie en architectuur

De Sint-Bavokerk, ook wel de Grote Kerk genoemd, is een van de meest iconische gebouwen in Haarlem. Deze gotische kerk, gelegen aan de Grote Markt, dateert uit de 14e eeuw en staat bekend om zijn indrukwekkende interieur. Een van de meest opvallende kenmerken is het Müller-orgel, dat in de 18e eeuw werd gebouwd en ooit bespeeld werd door beroemde componisten zoals Mozart en Händel.

Je kunt de kerk van binnen bezoeken om het prachtige houtsnijwerk, de glas-in-loodramen en het imposante orgel te bewonderen. Regelmatig worden er ook concerten en evenementen georganiseerd in de kerk.

4. Teylers Museum: Het oudste museum van Nederland

Het Teylers Museum is een absolute must voor liefhebbers van wetenschap en kunst. Dit museum, opgericht in 1784, is het oudste museum van Nederland en herbergt een fascinerende collectie van wetenschappelijke instrumenten, fossielen, mineralen en kunstwerken. De prachtige authentieke museumzalen, zoals de Ovale Zaal, lijken bijna onaangetast door de tijd en geven een unieke kijk in de wereld van wetenschap en kunst in de 18e eeuw.

Hier kun je alles ontdekken, van oude schetsen van Michelangelo tot imposante geologische vondsten. Het museum is zowel geschikt voor volwassenen als voor kinderen.

5. Haarlemse hofjes: Verborgen oases van rust

Verspreid door Haarlem vind je prachtige hofjes, historische binnentuinen die vroeger gebouwd werden als woningen voor ouderen en armen. Deze hofjes zijn vaak verstopt achter de gevels van drukke straten, maar bieden een oase van rust en schoonheid. Een aantal van de bekendste hofjes zijn het Hofje van Bakenes en het Hofje van Staats.

Veel van deze hofjes zijn nog steeds bewoond, maar je kunt de meeste wel bezoeken tijdens de openingstijden. Maak een rustige wandeling door de stad en ontdek deze verborgen pareltjes.

  • Tip: Doe een begeleide hofjeswandeling om meer te leren over de geschiedenis van deze bijzondere plekken.

6. De Jopenkerk: Bier proeven in een kerk

Een unieke ervaring in Haarlem is een bezoek aan de Jopenkerk, een voormalige kerk die is omgebouwd tot een brouwerij. Hier wordt het populaire Haarlemse Jopenbier gebrouwen en kun je in een bijzondere ambiance genieten van een biertje. De Jopenkerk heeft een uitgebreid aanbod van speciaalbieren, variërend van klassieke blondbieren tot donkere stouts en IPA’s.

Naast bier kun je hier ook heerlijk eten in het restaurant, waar je gerechten vindt die perfect passen bij de verschillende biersoorten.

7. Winkelen in de Gouden Straatjes

Haarlem staat bekend om zijn gezellige winkelstraten, en de Gouden Straatjes zijn het hoogtepunt voor iedereen die van winkelen houdt. Deze charmante straatjes in het centrum van de stad zijn gevuld met unieke boetiekjes, vintage winkels en speciaalzaken. Hier kun je terecht voor mode, design, kunst en ambachtelijke producten.

De Gouden Straatjes bestaan uit onder andere de Warmoesstraat, de Kleine Houtstraat en de Koningstraat, stuk voor stuk sfeervolle straten waar je gemakkelijk een paar uur kunt rondstruinen.

8. De Stadsschouwburg Haarlem: Cultuur op zijn best

Voor de cultuurliefhebbers is een bezoek aan de Stadsschouwburg Haarlem een aanrader. Dit prachtige theatergebouw, geopend in 1918, is een van de mooiste schouwburgen van Nederland en biedt een gevarieerd programma van toneelstukken, musicals, dansvoorstellingen en concerten.

Of je nu houdt van klassieke muziek, moderne dans of cabaret, in de Stadsschouwburg Haarlem is er altijd iets te beleven. Het gebouw zelf, met zijn prachtige art nouveau details, is ook een bezoek waard.

9. Spaarne: Een boottocht door Haarlem

Het Spaarne is de rivier die door Haarlem stroomt en biedt een prachtig uitzicht op de stad vanaf het water. Een van de leukste manieren om Haarlem te verkennen is dan ook per boot. Je kunt een rondvaart maken waarbij je langs historische gebouwen, charmante bruggen en groene oevers vaart. Tijdens de tocht krijg je een ander perspectief op de stad en leer je meer over de rijke geschiedenis van Haarlem.

In de zomermaanden kun je ook zelf een bootje huren om op je eigen tempo het Spaarne te verkennen.


Veelgestelde vragen (FAQ)

1. Wat is de beste tijd om Haarlem te bezoeken?
De beste tijd om Haarlem te bezoeken is tussen mei en september. Tijdens deze maanden is het weer aangenaam en zijn er veel evenementen en festivals. Ook in de wintermaanden heeft Haarlem een gezellige sfeer, vooral tijdens de feestdagen.

2. Hoe kom ik van Amsterdam naar Haarlem?
Haarlem ligt op slechts 15 minuten met de trein vanaf Amsterdam Centraal. Treinen rijden regelmatig, en het station van Haarlem ligt op loopafstand van het stadscentrum.

3. Wat zijn gratis bezienswaardigheden in Haarlem?
Veel bezienswaardigheden in Haarlem zijn gratis toegankelijk, zoals de Grote Markt, de hofjes en de Sint-Bavokerk (behalve de toren). Ook een wandeling langs het Spaarne of door de Gouden Straatjes is helemaal gratis.

4. Is Haarlem geschikt voor een dagtrip?
Ja, Haarlem is perfect voor een dagtrip. De stad is compact en de meeste bezienswaardigheden liggen op loopafstand van elkaar. Een dag is genoeg om de hoogtepunten van de stad te ontdekken.


Conclusie: Haarlem is een stad vol charme, cultuur en historie. Of je nu houdt van kunst, architectuur, winkelen of gewoon lekker eten en drinken, er is voor iedereen wat te doen. Plan je bezoek en ontdek waarom Haarlem zo’n geliefde bestemming is voor zowel locals als toeristen!