KLM Cityhopper vliegt voor The Aviation Challenge naar Valencia

KLM erkent haar impact op het milieu en klimaat en ziet dat er grenzen zijn aan wat onze planeet aankan en dat actie nodig is als we binnen deze grenzen willen blijven opereren. Door diverse innovaties gedurende de vliegoperatie en aan boord te testen kijkt KLM wat deze opleveren, met als doel om ze op te schalen en standaard te implementeren.  

De KLM Cityhopper-vlucht in het kader van The Aviation Challenge is geland in Valencia, de stad die in 2024 tot European Green Capital is uitgeroepen door de Europese Commissie.   

Voor en tijdens de vlucht test KLM diverse initiatieven. Zo kan de implementatie van een nieuwe klimprocedure, OptiClimb, 1% brandstof besparen op de vluchten van KLM Cityhopper-toestellen. Met deze klimprocedure worden piloten geadviseerd over de meest efficiënte klimsnelheden, afhankelijk van het gewicht, weersomstandigheden, type vliegtuig en route. Deze procedure wordt volgende week geïmplementeerd op KLM Cityhopper-vluchten. Daarnaast wordt geprobeerd om grondprocessen op het vliegveld – zowel op Schiphol als Valencia – zoveel mogelijk met elektrisch materieel te doen.   

Aan boord zijn ook diverse veranderingen, zowel merkbaar als niet merkbaar voor de passagier. Dankzij berekeningen wordt het vliegtuig met zo min mogelijk gewicht beladen en wordt voedselafval apart ingezameld. Ook wordt de wijn meegenomen in ‘Wine Tubes’, in plaats van kleine flesjes. Dit scheelt gewicht en afval. De trolleys zijn daarnaast vernieuwd om al het afval apart in te zamelen en te verwerken. Ook gaat geen porselein meer mee aan boord en is de beker in Business Class gemaakt van gerecycled landbouwafval. Het Inflight magazine van KLM, de Holland Herald, is digitaal te bekijken via de Wifi aan boord. Tot slot krijgt de crew uniformen van een nieuwe duurzamere stof en dragen zij de eerder geïmplementeerde KLM-sneakers van Filling Pieces. 

Als luchtvaartmaatschappij wil KLM haar passagiers ook betrekken in de transitie. Zo zijn passagiers die alternatieve brandstof (SAF) inkopen eerder aan de beurt om te boarden, direct na de Skypriority-passagiers. Ook wordt kraanwater beter beschikbaar gemaakt op Schiphol met waterpunten, hierdoor kunnen passagiers navulbare flessen die zij van Dopper krijgen, vullen. Zo zijn minder plastic drinkwaterflesjes nodig. Ook worden passagiers voorafgaand aan de vlucht aangespoord om mee te helpen door licht in te pakken. 

Het idee van The Aviation Challenge is afkomstig van een groepje enthousiaste KLM-collega’s. Zij werden geïnspireerd door de historische London-Melbourne race in 1934, die erop was gericht om de wereld te ontsluiten en zo mensen met elkaar te verbinden. De uitdagingen waar de luchtvaart vandaag voor staat, gaan niet meer over het overbruggen van afstanden, maar over verduurzamen. Vandaar de concrete uitdaging van SkyTeam in de vorm van The Aviation Challenge om een reguliere, commerciële lijnvlucht uit toe voeren met zo min mogelijk impact op de planeet.  

Bron: Schiphol