De luistercoupé werd vandaag feestelijk geopend door Groninger Museum directeur Andreas Blühm en stationsmanager Gertrud Kuis. NITE-actrice Nimuë Walraven, die de audiotour insprak, was er live bij om het verhaal van de teaser te vertellen.
Van Gogh in Groningen
Via het spoor en het toen net nieuw gebouwde station werden in 1896 meer dan 125 kunstwerken naar Groningen vervoerd voor één van de grootste tentoonstellingen ooit van Vincent van Gogh. De expositie vormde een keerpunt voor de kunst in het noorden van het land. Het was een gebeurtenis die niet alleen indruk maakte op kunstliefhebbers, maar ook een bredere culturele impact had op de stad en de regio. Hoe Van Gogh naar Groningen kwam grijpt terug op dit memorabele moment in de geschiedenis en belicht hoe deze gebeurtenis de stad veranderde.
Van Gogh audiotour
De audiotour, die deel uitmaakt van de tentoonstelling, neemt bezoekers mee in deze boeiende tijd. In de luistercoupé in de historische stationshal kunnen reizigers alvast een korte teaser van de tour beluisteren, die hen terugvoert naar het Groningen van de negentiende eeuw. Deze unieke setting op het station – het startpunt van de historische kunsttransporten – brengt de verhalen uit die tijd tot leven. De teaser is ook online te beluisteren via de website van het museum. Voor wie meer wil horen, is de volledige audiotour beschikbaar in het museum zelf. De samenwerking tussen het Groninger Museum en de NS benadrukt de cruciale rol van het spoor en het station in dit historische verhaal.
Over Hoe Van Gogh naar Groningen kwam
Het Groninger Museum vertelt met de expositie Hoe Van Gogh naar Groningen kwam het verhaal van eigenzinnige Groningers en ondernemende studenten, die vanaf 1896 de moderne kunst naar het Noorden haalden. Niet alleen is er werk van Van Gogh te zien, maar ook van Jan Toorop, Johan Thorn Prikker, Theo van Hoytema, Henri de Toulouse-Lautrec en vele anderen.
Hoe Van Gogh naar Groningen kwam is te zien vanaf 30 november 2024 t/m 5 mei 2025 in het Groninger Museum .
Bron: NS