Carnaval: pins, extra schoonmaak en maatregelen tegen drukte

“We willen graag wat beter zicht hebben op de drukte”, zegt Ward van Gils, Manager Sociale Veiligheid bij NS. “Op ’s-Hertogenbosch en Breda zien we dat het aantal mensen op het station tijdens carnaval bijna 30 procent is gestegen sinds 2019.” Dat zijn niet alleen reizigers, maar ook passanten die het station gebruiken om aan de andere kant van het spoor te komen. “Vooral in het weekend zorgt dat soms voor momenten dat we meer grip willen hebben op de drukte, zeker als het goed weer is. Want dan zijn er meer mensen op de been.”

’s-Hertogenbosch

Op beide stations komen op vrijdag (28 februari), zaterdag (1 maart), zondag (2 maart) en maandag (3 maart) maatregelen om de drukte beheersbaar te houden. In ’s-Hertogenbosch kan voor 20:00 uur iedereen door het station heenlopen, maar alleen door in- en uit- te checken. Station ’s-Hertogenbosch krijgt na 20:00 uur nog maar 1 in- en uitgang aan de centrumzijde. Reizigers die aan de Magistratenlaan het station in of uit willen krijgen een korte omreisroute via de Stationstunnel. Daarnaast moet iedereen die het station in komt verplicht in- en uitchecken . “Op deze manier weten we veel beter hoeveel mensen er tegelijk in het station zijn”, zegt Van Gils. “Daarnaast kunnen we overlast beter bestrijden en zorgen we ervoor dat iedereen ook echt een vervoersbewijs heeft.”

Breda

Station Breda heeft op vrijdag tot en met maandag na 18:00 uur maar 1 ingang, die aan de centrumzijde. TreinReizigers  aan de Belcrumzijde worden dan via de fietsstrook naar de centrumzijde geleid. De fietsstrook is van vrijdag tot en met maandag een voetgangersstrook. Ook op dit station zijn continu controles op het vervoersbewijs. Via de voetgangersstrook kunnen reizigers wel vrij door het station heen lopen.

Als het op perrons te druk dreigt te worden, kan het station tijdelijk even afgesloten worden. Maar niemand hoeft bang te zijn de laatste trein te missen. “Als je op tijd bij het station bent, zorgen we bij normale omstandigheden dat je thuiskomt.” Ook voor mindervaliden blijven de stations toegankelijk.

Op andere stations wordt extra Veiligheid & Service personeel, beveiliging en cameratoezicht ingezet. Zoals op stations Tilburg, Roosendaal, Eindhoven Centraal, Roermond, Maastricht, Sittard, Heerlen en Venlo.

Extra (lange)treinen

We rijden veel extra treinen en vooral veel laatste treinen maken we langer. Kijk voor vertrek altijd in de reisplanner van NS .

Schoonmaak

Er worden extra schoonmakers ingezet om de treinen en stations schoon te houden, met name in de vroege ochtend. Waar treinen normaal worden schoongemaakt als ze stil staan op stations, gebeurt dat tijdens carnaval ook overdag tijdens het rijden. Zo kan er beter en efficiënter schoongemaakt worden.

Scoor je NS Carnavalspin

Ook het publiek en de reizigers worden door NS op een voetstuk geplaatst. Er worden honderden speciale NS Carnavalspins uitgedeeld bij de intochten. Makkelijk op je kiel of andere carnavalspak te spelden.

Prinselijke treinen

In zeven plaatsen brengt NS de prins met de trein naar het feest toe. Op zaterdag zijn de intochten in Tilburg, Eindhoven, Maastricht, Heerlen, Zwolle en Roosendaal. Op zondag komt Amadeiro XXVII aan op Oeteldonk Centraol (‘s-Hertogenbosch).

Naast het koninklijke vervoer, zal NS de prinsen welkom heten op de stations en onderscheiden met de officiële prinsenketting.

Stations

Je kunt altijd een pitstop houden op het station. Op de meeste stations zijn winkels tot laat in de avond open. Op station Breda, Tilburg en ‘s-Hertogenbosch hebben verschillende winkels langere openingstijden in het weekend, zoals AH to Go, Julia’s, Smullers en Starbucks. En natuurlijk zijn veel stations weer in carnavalskleuren gebracht. Dit jaar is ook Breda extra feestelijk versierd.

NS Reisplanner in carnavalsstemming

In de NS-app kun je gewoon op de carnavalsnaam van de plek waar je naartoe moet zoeken. 101 plaatsen zijn onder hun carnavalsnaam te vinden, zoals Kruikenstad, Kielegat en Tulpetaonestad. Maar ook steden boven de rivieren staan erin, zoals Boeskoolstad (Oldenzaal), Boemeldam (Purmerend) en Waaienburg (Den Helder).
Bron: NS